Ledová Praha 2019

Skupina vandrovníků vyjela s volnočasovým klubem Svibická šestka v pátek 1. února brzo zrána směr Praha. Do rychlíku jsme museli dostat své velké kabely, ruksaky i spacáky a karimatky, výprava „Ledová Praha“ tímto začala. Počasí nám letos opravdu přálo, stověžatá Praha nás přivítala sněhovou pokrývkou i mrazíkem, rukavice, šály i čepice jsme nesundali.

Ubytování bylo opět na námi už známé základní škole na Hajích, tak hned zrána mohli ti nejmenší ochutnat jízdu na schodech v metru. No, metra jsme si užili. Páteční krátká přestávka na škole k nabrání sil a už vyrážíme směr Národní divadlo, odtud pěšky na Újezd, lanovkou na Petřín a cesta podél hladové zdi dolů na Hradčany a na Pražský Hrad. Se zájmem jsme si prohlédli Zlatou uličku, kluci mohli oči nechat na spoustě brnění, mečů a dýk. Více času nezbylo, jelikož ten den se Hrad uzavíral o dost dřív, z důvodu konání plesu.

Cesta dolů vedla Nerudovkou přes Malostranské náměstí, tramvají na Anděl, kde je, jak jinak, spousty obchodů. Něco pro děvčata, ale i kluci byli nadšeni. Smrákalo se a my se zpět z Anděla rozjeli do centra Prahy. Prošli jsme kolem orloje, kráčeli královskou cestou po Karlově ulici opět ke Karlovu mostu. Noční focení, procházka Karlovým mostem a v 21. hodin nás čekala dvouhodinová výprava Malou Stranou se strašidly, program z Muzea strašidel z Mostecké ulice. Ten pátek byl náročný i na otrlé turistické „pardy“. Po pravdě, poslední metry k tramvaji na Malostranské náměstí už pro mnohé bylo velmi náročné. Jak krásné bylo zavrtat se do spacáků. Ani jsme my dospěláci moc nemuseli zvedat hlas. Nastalo ticho.

V sobotu dopoledne nás čekalo Národní zemědělské muzeum na Letné, kde bylo na co se dívat. Když pominu vystavené traktory, tak zas je zaujaly výukové modely jízdy aut, no, kluci. Našli jsme tam výstavu české kuchyně, sál s interaktivními hrami, sál s výstavou lesnictví, ochrana krajiny zaujala všechny. Kdo měl sílu, vystoupal po točitých schůdkách na střechu, odkud byl vidět fotbalový stadion Sparty. Ten je hned za rohem. Jelikož bylo třeba doplnit naše žaludky, využili jsme znalostí našich známých z PS Staříč, vyjeli za nimi na Strahov, vysokoškolská menza nám nabídla velký výběr jídel za rozumnou cenu. No a po obědě autobusem směr ke Království železnic.

Neděle nás přivítala sněhovou metelici, blesky a hřměním. Omladina dospávala, ale nás starší probudilo po 6. hodině ranní blýskání, hřmění. Nebylo by to zajímavé, ale do toho všeho nastala pravá bílá tma, chumelenice.

Praha byla doopravdy zasypána sněhem. Brodili jsme se na zastávku, v rukách kabely, spacáky. Na hlavním nádraží jsme si to hezky uložili do úschovny a čekalo nás poslední zajímavé místo letošní Ledové Prahy. Metrem na zastávku Nuselská, projít se Nuselským mostem a notně zasněženi jsme vcházeli do prostor Muzea Polici ČR. Rok od roku je tam více a více zajímavých exponátů, děti měly zajímavý soutěžní program a závěrem se objevila zásahová jednotka, která nám předvedla perfektní zadržení lupičů v bance, a nejen to. Mohlo se ohmatat vše, co příslušníci zásahové jednotky používají, včetně zbrojního vybavení, samozřejmě bez nábojů.

Ledová Praha se, jak jinak, podařila. Nakoupili jsme spousty dárků, viděli zajímavá místa, zažili zas kus legrace. A, za rok, opět směr Praha. Poděkování patří pěchotě starších, dvěma babičkám Janám, mamkám Martině, Inge a Renátce, tatínkovi Radimovi. Zdatně jim pomáhali Dan, Milan a Tom.