Čochtání Olomouc 21. 5. 2022

Tak jsme, milovníci vody a čochtání, vyrazili v sobotu 21. května Regiojetem směr Olomouc.

Nálada byla od začátku báječná, byli jsme připraveni na dobrodružství ve vlnách aquacentra v Olomouci. Z Českého Těšína vyrazila skupina čítající 23 osob. Cesta ubíhala skvěle, přestup na tramvaj proběhla plánovaně, bez zádrhelů. Do Olomouce se opravdu v klidu může jet vlakem, od vlakového nádraží se cestovatel dostane přímou tramvajovou linkou po 15 minutách na konečnou, točnu, Nové ulice. Odtud to už je jen odhadem 500 metrů ke vstupu do aquacentra, je to cesta po chodníku podél silnice, přímo „za nosem“.

A, začalo nám dobrodružství v aquacentru. Nejdříve dostat se do šaten, boj s náramky s čipem. Ze začátku jsme neuměli si odemknout svoje kabinky na úschovu věcí, přišel na to jeden z chytré omladiny, Dan Niemczyk. Byyla to legrace dívat se na nás, jak zoufale přemýšlíme, jak na to. No, ale Danek poradil a my mohli uschovat věci, jít se převléci do plavek a fičet pomalým krokem do prostoru s bazény, vířivkami, tobogány, skluzavkami. Rychle to nešlo, hrozilo švihnutí pozadím na mokré kachličky. Aquacentrum, to je podívaná, rozlehlé prostranství, spousta atrakcí, každý z nás si přišel na své, ta hodinka a půl byla aktivně využita. Ti nejlepší plavci sjížděli i tobogán, kdy se končí sešupem v trychtýři do hloubky. Méně zdatní si užívali menší tobogán, kde svištěli na gumových kruzích. Nejslabší plavci pak měli k dispozici skluzavku, kdy s výskotem sjížděli do mělké vody. My méně pohybliví jsme si vyhřívali páteř ve vířivkách. Akční omladina vyzkoušela tkz. divoké peřeje, kde se někteří pak nemohli dostat ven, jak je ta síla vody tahala zpět.

No a po čochtání jsme „plenili“ bistro v aquacentru, na odbyt šly nanuky, jak jinak. Cesta zpět ubíhala ve vynikající náladě a trochu stínu nám vneslo do mysli jen 30-ti minutové zpoždění Regiojetu na příjezdu od Prahy do Olomouce. Ale, my jsme stateční cestovatelé, překonali jsme i tyto nenadálé potíže. Trochu jsme se opozdili v příjezdu do Českého Těšína, jelikož opožděný Regiojet, bohužel, nestihl dojet do Ostravy , hl.n. tak, abychom řádně přestoupili na osobní vlak, který dojíždí do Českého Těšína v 17.17. Jeli jsme rychlíkem Fatra a do našeho městečka jsme dofičeli těsně před 18. hodinou, takže zvládli jsme. Poděkování patří rodičům, kteří pomáhali při lovení dětí z vody, pořizovali fotodokumentaci, maminkám Darince a Lucce a tatínkovi Standovi a naší táborové vedoucí Máji.

Výprava do Olomouce je za námi, před námi už jen několik letních, červencových, výprav v rámci akce Prázdniny s městem Těšínem, kdy náš spolek připravil pro děti a mládež 5 menších výprav. No a pak už jen přijede autobus a veze nás na náš tradiční tábor na Baldu k Poličce.

Jana Jurčagová