Železniční muzeum 16. 7. 2022

V sobotu 16. července se vydalo 14 výletníků za vláčky a mašinkami do Ostravy-Středu. Přímo v nádražní budově najdete Železniční muzeum a tam spousty roztodivných věcí, čepice pana výpravčího, žezlo, které patřilo jen výpravčímu, model slavné Slovenské strely, výhybky, dvojkolí, zachovalé pulty pana výpravčího s všemi možnými blikačkami, modelová železnice s vláčky ujíždějícími do tunelů. A, na závěr to nejlepší, trenažér na výuku budoucích strojvůdců. Všichni si vyzkoušeli rozjet osobní vlak, jet s osobním vláčkem, nezapomenout houkat před přejezdem, brzdit při vjezdu do stanice, rozjíždět vlak. No, byli dobří ti naši výletníci, obdrželi jsme pro spolek Certifikát pro obsluhu trenažéru strojvedoucího lokomotivy T42 458-7.

Koupili jsme si turistické známky, získali razítko do turistických deníků a odcházeli zase s dalšími znalosmi o železniční dráze. Stihli jsme nakouknout do nedalekého obchodního centra Karolína a už přijíždí osobáček od Frýdku-Místku a veze nás na Ostravu, hl.nádr. Rychlý přesun na 1. nástupišti a před námi je už jen cesta do Českého Těšína.

Tak, zas jedna výprava za námi, zážitky uloženy do paměti a ve čtvrtek 21.7 se vydáme do prostor Krajského muzea hasičů v Ostravě.

Jana Jurčagová